Blog milovníka Prahy

Blog milovníka Prahy

čtvrtek 4. prosince 2014

Tajné metro-stanice Klárov


Tento týden se nese v duchu komplikací veřejné dopravy kvůli námraze na kolejích. V souvislosti s tímto jsem si vzpomněla na v poslední době atraktivní téma tajné stanice pražského metra, která nikdy nebyla uvedena do provozu. Jedná se o stanici Klárov, která se nachází v tak těsné blízkosti stanice Malostranská, že podle mně nikdy nemohlo být uvažováno o jejím napojení na linku A. 

Vše tedy nasvědčuje tomu, že se jedná o podzemní vládní kryt vybudovaný v 50.letech. Protože většina dokumentů týkající se stavby nese označení utajované, je těžké se dopátrat opravdového účelu. Šlo vážně o nejstarší stanici metra, která nepasavala do pozdějších plánů, nebo pouze o kryt kamuflovaný dopravním projektem? Vrata objektu ústí přímo naproti úřadu vlády a v 70. a 80. letech místo sloužilo civilní obraně. V současné době jej využívá dopravní podnik pro své interní účely, veřejnosti je tedy nepřístupné. 

Vydala jsem se sama najít tajuplné dveře do podzemí. Našla jsem je snadno, ovšem při fotografování jsem se díky ostraze úřadu vlády na protějším chodníku necítila moc dobře. Pokud vás tato pražská legenda zaujala, až budete na zastávce Malostranská, zastavte se v ulici U bruských kasáren. I ten pohled na vrata je zajímavý. 

One of prague legends is about first subway station which had never been used. The station is called Klárov and it was built in 50s. The station was never connected into line A and realistic theory says it was secret government cover during the communist regime. I visited the place and took pictures of doors of the "station". The place is not accessible to the public but if you want to visit something interesting, I recommend going to the street U bruských kasáren. 







1 komentář:

  1. Klárov je skutečně zajímavá stanice, pokud se tedy o stanici vůbec jedná. Nikdo dnes nedokáže s určitostí říct, zda se mělo jednat o provozuschopnou stanici nebo to byla jen zástěrka pro jiné tajné aktivity. Je to až s podivem, že se v dnešní době a nedokážeme dopátrat ověřených zdrojů informací :)

    OdpovědětVymazat